1. Sa tunned ruttu väsimust

Rauapuudus organismis alandab hemoglobiinitaset veres ja punased verelibled omakorda ei transpordi enam vajalikku kogust hapnikku organismi. Sellepärast tunnedki sa väsimust.

2. Silmavalged muutuvad kollaseks

Kui sa oled tähele pannud, et su silmavalged on muutunud kollaseks, siis võib see olla sellest, et punaliblede arv on vähenenud ja su organism on küllastunud bilirubiinist.

3. Pearinglus

Kui sul käib tihti pea ringi, siis võib see olla aneemia märgiks. Aneemia all kannatavad inimesed minestavad puuduliku hapnikuvarustuse tõttu ajus. See tähendab, et erütotsüüdid ei ringle enam normaalselt organismis. Lisaks pearinglustele võib sul olla sagedaseid peavalusid, mis sarnanevad migreenile.

4. Südamerütmi kiirenemine

Aneemiaga kiireneb inimese südamerütm ja pulsisagedus tõuseb. See on seotud punaste vereliblede tasemega, mis väheneb, ja südamega, mis katsub toita organismi kudesid hapnikuga, sest see peab pumpama rohkem verd.

5. Nõrkus ja hingeldamine

See võib samuti olla märk sellest, et sa pead hemoglobiinitaset tõstma. Südamerütm ja pulsisagedus kasvavad, sest organismis pole piisavas koguses hapnikku ja järelikult on häiritud ka sügav hingamine ja selle sagedus.

6. Madal vererõhk

Punaste vereliblede vähesus veres alandab vererõhku. Seda tuleb tihti ette eakatel inimestel. Samuti on riski all rasedad naised, kelle vererõhk on madal organismi rauavaeguse tõttu.

7. Nahavärvi muutused

Hemoglobiinitaseme vähenemise järel muutub nahk kuivaks ja võib lõheneda. Samuti muutub nahavärv, mis võtab kahvatuma tooni ja võivad ilmuda pigmendilaigud.

Mida teha?

Kui sa leiad, et sul on mõned sümptomid, siis konsulteeri kõigepealt arstiga. Arst saadab su vereanalüüsi tegema ja otsustab seejärel, kas sa vajad ravi.

1. Käi iga päev väljas. Jalutamine varustab organismi rakke hapnikuga.

2. Tarbi rohkem valke: punast liha, maksa, kalkuniliha, krevette ja kohupiima.

3. Söö vähem rasvaseid toite: sealiha, või, taimeõli, majonees jne, mis takistavad raua imendumist.

4. Söö rohkem rauda sisaldavaid toiduaineid nagu läätsed, tatar ja tomatimahl.

Allikas: Kodused Lood